Vad fan äter ni egentligen?

Men… vad äter ni egentligen?

Ja, vad äter veganer egentligen? Ska man tro allt man läser och hör från icke veganer så är veganmat det märkligaste som finns. Det är någon slags konstgjord, smaklös, proteinfattig mat. Mat som lyckas med konststycket att vara både gjord i fabrik och odlad på andra sidan jorden av slavarbetare.
Vi blir beskyllda för att äta upp djurens mat och grannens gräsmatta.
På restauranger kan man bli serverad allt ifrån några tomatskivor till torskfilé.

Bild: http://www.awesomevegandad.com

Kort sagt, ja, det finns fördomar och okunskap kring vad veganer äter, så här kommer en genomgång av vad det egentligen är för mystiskt som gömmer sig i den där matlådan märkt med VEGAN i stora bokstäver.

Det. Är. Mat.

Ja, vi äter faktiskt mat. Vi äter bönor och potatis, vi äter hamburgare, vi äter sushi, vi äter tofu, vi äter pannkakor, vi äter glass, chips, godis, bröd osv.

Vad vi inte äter däremot är lättare att säga, vi äter inte likdelar, vi äter inte sånt som är gjort av slavar uppfödda bara för att producera till människor, vi äter inte ägg eller mejeriprodukter för att konsekvenserna av de produkterna är en uppskuren hals eller gaskammaren.

Det går lätt att äta en vegansk kost som är baserad på svenska råvaror.
T.ex. svenskodlade bönor eller Seitan gjort på gluten från svenskt vete.
http://www.awesomevegandad.com/2017/01/24/seitan/

Äta ekologiskt som vegan? No problem. T.ex. Kung Markatta som har enbart eko livsmedel säljer massvis med veganska alternativ, både färdiga produkter och råvaror.

Gillar du vanlig traditionell husmanskost som varmkorv, köttbullar, falukorv, blodpudding? Enkelt, både anamma och Astrid och Aporna har en mängd olika sådana produkter.

Eller är du en sån som föredrar snabbmat, riktigt flottiga burgare och tycker att en påse chips och en 2 liters Cola är en rimlig frukost? Då har du tur, veganska burgare går att hitta lite överallt nuförtiden O’Learys, Max, McDonald’s har alla det i sina sortiment och många grillkiosker runt om i landet serverar det också. I butiker finns det oumph, det finns veganska såser, det finns t.om. vegansk färdigpizza.

Betyder det här att påståendena om att vegankost är hemsk för miljön är sanning? Nej, det gör det inte. Genomsnittsveganen har en kost som ger betydligt mindre klimatpåverkan än genomsnittsallätaren, men framförallt är den snällare mot djuren.

Bli vegan, 10/10 av djur rekommenderar det.

Lämna en kommentar